Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
Dupa cum bine stim, concediul de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor. Conform art. 145 alin. 1 din legea 53/2003 – Codul Muncii, durata minima a concediului de odihna anual este de 20 zile lucratoare, iar durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective de munca aplicabile.
Concediul de odihna trebuie efectuat in fiecare an de catre fiecare salariat in parte.
In situatia in care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau partial, concediul de odihna anual la care ar avea dreptul in anul calendaristic respectiv, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual.
Cmpensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.
Salariatii care lucreaza in conditii grele, periculoase sau vatamatoare, nevazatorii, alte persoane cu handicap si tinerii in varsta de pana la 18 ani beneficiaza de un concediu de odihna suplimentar de cel putin 3 zile lucratoare.
Exemplu:
Salariatul X are 21 de zile de concediu de odihna in anul 2020. Din diferite motive, acesta nu si-a efectuat toate zilele de concediu de odihna, iar la finalul lui 2020 mai are 10 zile de concediu de odihna neefectuate.
Prin urmare, conform Codului muncii, angajatorul este obligat sa acorde angajatului cele 10 zile de concediu neefectuat oricand in perioada ianuarie 2021 – iunie 2022.